Entorn del Port

Les Platges

Calafell gaudeix de cinc quilòmetres de platges (Platja de Calafell, Platja de Segur i Platja del Llac-Mas Mel) guardonades amb Bandera Blava.

Les seves aigües tenen propietats per a la salut, ja que la seva concentració de iode és cinc vegades superior a la normal en el mar. La seva sorra és famosa per ser tan fina. La regeneració del litoral durant els anys 1993 i 1994 amb aportacions de sorra de l’antic port de Segur ha permès recuperar la fisonomia i qualitat originals.

Les platges de Calafell són idònies per al turisme familiar, per la qualitat de la sorra i de l’aigua, per la tranquil·litat del mar i per la suavitat dels pendents quan s’entra en el mar. Disposen d’una gran quantitat de serveis, i permeten gaudir d’activitats de tot tipus, tant esportives, com a aquàtiques, d’animació, festives i fins i tot musicals.

Les platges de Calafell estan dotades amb:

  • Servei de socorrisme i primers auxilis
  • Dutxes i rentapeus
  • Lavabos
  • Lloguer d’hamaques i ombrel·les

Els seus accessos són fàcils, tant a peu o amb cotxe, ja que disposa d’un Passeig Marítim paral·lel a la platja, amb aparcaments propers. Així mateix, disposa d’estacions de tren i parades d’autobús tant a Calafell com en Segurde Calafell, ambdues a pocs metres del mar.

Les platges disposen de llocs de vigilància, lavabos, dutxes, lloguer d’ombrel·les, hamaques i tumbones, zona de jocs infantils, esports aquàtics, abalisament de la zona de bany amb canals nàutics per a l’entrada i la sortida d’embarcacions, etc.

En temporada estival disposa d’un tren turístic que comunica amb les tendes, hotels, bars, restaurants i quiosquets que ofereix la zona.

La Gastronomia

El municipi de Calafell, ha estat un poble amb economia tradicional que es basava en l’agricultura de secà i en la pesca, i la seva cuina actual es caracteritza per la seva varietat de productes típics del Mediterrani.

En Port Segur-Calafell i voltants, vostè pot trobar un gran nombre de tendes, bars i restaurants que ofereixen els plats típics de Calafell com el “arrossejat”, el “xató” i els “cossetans”.

El “arrossejat” consisteix en un plat de patates amb rap i un plat de fideus daurats. És un plat d’origen molt humil, d’èpoques de gana en la qual els pescadors i els agricultors s’intercanviaven patates i rap (no era un peix tan valorat com ara). Ara com ara, en canvi, és un plat selecte que pot trobar en els millors restaurants de Calafell.

El xató consisteix en una amanida amb escarola, anxoves o aladrocs, bacallà, tonyina i olives arbequines, condimentada amb una rica salsa casolana, i se sol servir acompanyat de molts tipus de menjars però sempre de costat amb els vins blancs i negres de la DO Penedès.

Els cossetans, són les postres típiques, i consisteixen en uns dolços que porten el nom d’una tribu íbera que va habitar a Calafell. L’habitual en aquest poble costaner, és celebrar la ruta del xató a la primavera, sardinades populars, o les jornades gastronòmiques de el “arrossejat” en la temporada estival, i en moltes ocasions aquestes festes, sobretot la ruta del xató, té lloc cada any a la Plaça del Port, on multitud de veïns acudeixen a degustar aquest producte català elaborat pels Restaurants de la zona, en una fira gastronòmica que uneix turisme i gastronomia a les comarques de l’AltPenedés, Baix Penedés i Garraf.

També són famosos els peixos i mariscs frescos d’aquesta zona, amb els quals s’elaboren riquíssims plats com la paella, la fideuá, o “suquets” de mariscs, o uns senzills i extraordinaris mariscs a la planxa.

Temps lliure i Oci

Un ric patrimoni amb segles d’antiguitat ofereix un àmplia oferta turística disponible durant tot l’any.

A tan sols 2 minuts de Port Segur-Calafell pot visitar la Ciutadella Ibèrica, el Museu Casa Barral, el “Bot” Salvavides, l’Església de Sant Miquel o el Castell de la Santa Creu.

Al llarg dels 5km de la costa de Calafell podrà practicar tot tipus d’esports aquàtics com el windsurf, paddlesurf, kitesurf, etc., així com activitats durant tot l’any, de rutes en marxa nòrdica, senderisme, BTT, camps de golf (a 5 mn.) tobogans de Calafell Slide, piscines, multicines, passejos amb tren turístic, Karting, etc.

El parc temàtic de Port Aventura es troba a tan sols mitja hora de trajecte.

calafellhistoric.org
www.portaventuraworld.com